Najava: Ivani za 150. rođendan

Književno-znanstveni skup okupit će znanstvenice i znanstvenike, istraživače o Ivani Brlić-Mažuranić i zaljubljenike u njezinu pisanu riječ, ljubitelje dječje književnosti i čuvare književne baštine. Skup će se održati 6. rujna 2024. godine, kada započinje i jesensko izdanje Ogulinskog festivala bajke.

Ideja programa jest okupiti renomirane poznavatelje života i djela Ivane Brlić-Mažuranić koji će u formi predavanja u ovoj važnoj godini govoriti o Ivani u različitim životnim fazama, a teme predavanja svakog pojedinog govornika bit će usko vezane uz gradove u kojima je Ivana živjela ili boravila i gdje je ostavila svoj neizbrisiv utisak.

Skup će započeti pripovjednom šetnjom Ivaninim rodnim gradom: zainteresirani će se imati prilike upoznati sa zanimljivostima iz njezinoga života, kao i značajnim lokalitetima grada Ogulina uz pripovjedačicu Sabinu Gvozdić. Pripovjedna šetnja započinje u 10 sati ispred Ivanine rodne kuće (križanje Ulice Ivane Brlić-Mažuranić i Ulice Bernardina Frankopana).

Četiri predavanja o Ivaninom životu i povezanosti sa Zagrebom, Rijekom, Slavonskim Brodom i Varaždinom započinju od 12 sati u Ivaninoj kući bajke, a predvodit će ih renomirani stručnjaci o Ivani: Dubravka Zima, Theodor de Canziani, Lidija Dujić i Andrijana Kos-Lajtman.

Dan posvećen Ivani završit ćemo predstavom U potrazi za Ivanom, prema tekstu Sanje Lovrenčić, u izvedbi Max Teatra koja će započeti u 17 sati u Ivaninoj kući bajke.

Pripovjedna šetnja namijenjena je publici starijoj od sedam godina, a ostatak programa svima starijima od 12 godina. Svi su programi besplatni za sve zainteresirane.

Vrijeme
Događanje
Lokacija
Predviđeno trajanje
 
10:00
Pripovjedna šetnja
  Značajne lokacije u gradu Ogulinu:    početna točka je rodna kuća Ivane      Brlić-Mažuranić
  60 min
  Pauza
12:00
Predavanje o Ivani i Rijeci:
Theodor de Canziani
  Ivanina kuća bajke
  45 min
12:45
Predavanje o Ivani i Varaždinu:
Andrijana Kos-Lajtman
  Ivanina kuća bajke
  45 min
  Pauza
14:00
Predavanje op Ivani i Zagrebu:
Dubravka Zima
  Ivanina kuća bajke
  45 min
14:45
Predavanje o Ivani i Slavonskom Brodu:
Lidija Dujić
  Ivanina kuća bajke
  45 min
  Pauza
17:00
Predstava
U potrazi za Ivanom

Max Teatar
  Ivanina kuća bajke
  50 min